הנדסת אומדן
מאת: יורי קנטור – מהנדס אזרחי
אני נקרא לא מעט לחוות את דעתי המקצועית לבקשת השמאים לגבי מקרי נזק שונים. מבקש לחלוק איתכם מידי פעם מקרים ותגובות שעולים מהביקורים שלי בשטח.
לאחרונה לחוות את דעתי על אירוע הצפה בבית קרקע במרכז הארץ. מדובר בבית קרקע במספר מפלסים, רמת גימור גבוהה מאוד. היות ובאתר המדובר ביקר לפניי מאתר נזילות, היה כבר ידוע כי מדובר במקרה ביטוחי. מקור נזילה – החיבור הלקוי בצנרת מי דלוחין. ראיתי כי תשתית השומשום מתחת לריצוף רטובה מאוד = רואים את המים העומדים בעין, ברור כי קיים צורך להחליף את כלל התשתית והריצוף הקיים ע"מ לסלק את התשתית הרטובה. כמו כן קירות שגבלו בחדר הרחצה ספגו המון מים – נראו סימנים התנתקות הטיח וקילוף הצבע עליהם. הדבר מצביע על איטום לקוי של חדר הרחצה.
כשעברתי על טיוטת האומדן שהכין שמאי הרכוש , מייד שמתי לב שלא נלקח בחשבון הנושא של פירוק רולקות קיימות וביצוע רולקות חדשות. רולקות –"העגלות" בעברית צחה – אלה הם המשולשים עשויים תערובת חול -צמנט הסוגרים חיבור קיר רצפה בחדר הרטוב לכל היקפה .
כמו כן באומדן לא הופיע איטום הרצפה של חדר הרחצה כולל עלייה לקירות של כ – 20 ס"מ. איטום כזה נעשה בדרך כלל באמצעות חומרי איטום ביטומניים. הסיבה שאותו חומר האיטום לא ממשיך גם לקירות, כי קירות החדרים הרטובים בדרך כלל מקבלים טיח צמנטי ואם נכסה את הטיח הצמנטי בחומר האיטום הביטומני לא תהיה הידבקות טובה בין הקיר לדבק הקרמיקה שמיושם על גבי אריחי חיפוי הקיר.
כמו כן, יש לקחת בחשבון את עניין שינוע החומרים באתר העבודה עצמו. לדוגמא, להביא שקי דבק קרמיקה ואת האריחים מהמדרכה לקומה שניה או שלישית בבית קרקע לריצוף של כמה עשרות מטרים מרובעים זה מטלה לא פשוטה ורצוי לקחת את נושא הסבלות בחשבון.
עוד פרטים קטנים שעלו במסגרת בחינת האומדן למקרה הספציפי הזה:
פירוק ארונות ובחינת מצבם ( במקרה שלנו, כולם היו במצב טוב), שינוע למפלס אחר בבית והרכבתם מחדש בגמר העבודה, כיסוי חפצים בניילון על האיזורים הגובלים באיזור העבודה, מעקות וכן כיסוי קרטון למדרגות ופודסטים.
לסיום, כחודש אחרי שהוצאתי את חוות דעתי לשמאי שייצג את הלקוח, חברת הביטוח הגיעה לפשרה עם הלקוח שהיה מרוצה מגובה הפיצוי.